Meni
0

V košarici ni izdelkov.

23. julija, 2019

5 napak, ki jih naredite pri izbiri očal

Pred nakupom novih dioptrijskih ali sončnih očal je potrebno dobro premisliti in pretehtati možnosti. Preberite, katere napake se pripetijo najpogosteje in kako se jim lahko izognete.

Ste kdaj po nakupu očal z mešanimi občutki odkorakali domov in čez čas ugotovili, da se vaša intuicija ni zmotila? V nadaljevanju predstavljamo 5 napak, ki jih običajno naredimo pri izbiri očal, da se naslednjič ne pripetijo tudi vam.

1. Ne razmislite o pravi obliki za vaš obraz

Tako kot različnim postavam pristajajo različna oblačila, tudi določenim tipom obraza bolj pristaja neka specifična oblika očal. Ne glede na to, ali izbirate med sončnimi ali pa dioptrijskimi očali, obstaja nekaj splošnih pravil za lažji izbor. Vaša nova očala ne smejo:

biti prevelika glede na proporce vašega obraza;

imeti prekratkih ročk (zatakniti se morajo za ušesi in se udobno, a trdno namestiti, da vam tudi ob premikanju ne zdrsnejo po nosu navzdol);

stati previsoko ali prenizko na nosu (očala, ki ne stojijo v popolnem položaju, lahko namreč povzročijo kar nekaj preglavic z vidom).

Če tudi vas pesti široka izbira okvirjev in vas zanima, kakšna očala bi vam najbolje pristajala, prihranite čas pri preizkušanju z našim vodičem za izbiro sončnih očal glede na vaše obrazne poteze.

2. Najprej vas pritegneta barva in model

Tista vijolična očala morda izgledajo nadvse modno, a kaj, ko se ne skladajo z vašo najljubšo rdečo obleko. Večinoma je tako bolje, da se odločite za okvirje nevtralnih barv, saj se bodo ti skladali s prav vsakim kosom oblačila. Črna, kovinska in različni toni rjave so tako najbolj priljubljena in varna odločitev. Če pa si zares želite, da vaša osebnost zasije z živorumenimi ali pa bleščičastimi okvirji, pa si jih le privoščite – imejte pa v mislih, da bi kdaj pa kdaj prav prišla še dodatna očala malce bolj nevtralne barve.

3. Kupite premajhna očala

Sončna očala ne ščitijo le vaših oči, temveč tudi občutljivo in tanjšo kožo okoli njih. Če jo zakrijete, lahko zmanjšate neprijetno mežikanje zaradi svetlobe, manj sončnih žarkov na tem predelu pa pomeni tudi manj gubic.
Ko govorimo o dioptrijskih očalih, vam večja ponujajo širše vidno polje, vid pa tako ni omejen na zelo majhno področje. Ozki in majhni okvirju po navdihu 90-ih so trenutno še kako modni na obeh frontah, a ponujajo manj zaščite ali udobja kot njihovi veliki bratje, zato razmislite o nakupu dodatnega para za tiste priložnosti, ko potrebujete malce več prekrivnosti.

4. Izberete očala s pretemnimi lečami

Večina je prepričana, da sončna očala s temnejšimi lečami bolje zaščitijo oči, a ni nujno. Temne leče so odlična izbira za zelo svetlo okolje, kjer se določene površine lesketajo in odbijajo svetlobo, kot na primer morje ali sneg, v vseh ostalih pogojih pa niso idealne. V senci ali v prostorih se bodo vaše oči napele na vse pretege, da bodo lahko izenačile svetlobo, zato jim lahko takšna sončna očala škodujejo.

5. Pri nakupu pozabite upoštevati vaš življenjski slog

Kje in kdaj boste nosili naša nova očala, naj bo pomemben dejavnik pri odločitvi. Če se veliko ukvarjate s športom, preizkusite očala z bolj fleksibilnimi okvirji, ki se tudi ob padcu ali udarcu ne poškodujejo zlahka, ali pa preizkusite kontaktne leče. Če potrebujete elegantna očala za v službo, se držite klasičnih oblik in nevtralnih barv, če pa ste po naravi drznejši, pa seveda lahko z modnimi očali izrazite tudi svoj edinstveni slog. V primeru, da želite očala nositi tako ob vsakdanjih kot tudi malce bolj posebnih priložnostih, izberite športno-eleganten stil wayfarerk ali pa aviatork. Cat-eye očala bodo odličen modni dodatek na plaži, ali pa pika na i vašemu urbanemu stilu. Pred nakupom razmislite, katera očala vam bodo pisana na kožo in življenjski slog – tako bo tudi izbira lažja.

Ker vas bodo očala, sončna ali dioptrijska, praviloma spremljala kar nekaj let, mora biti nakup premišljen. V tem zapisu smo vam predstavili nekaj najpogostejših napak pri izbiri, da se naslednjič ne pripetijo tudi vam. V naši spletni trgovini najdete širok nabor očal za vsako priložnost in življenjski slog, če pa nas obiščete v eni od naših poslovalnic, vam bodo naši svetovalci z veseljem pomagali pri izbiri očal, ki bodo prava za vas.