Meni
0

V košarici ni izdelkov.

12. decembra, 2019

5 razlogov, zakaj nositi sončna očala tudi pozimi

Ogenj v kaminu, jutranja zmrzal na avtomobilih, vonj po medenjakih in praznične lučke, ki krasijo domove, nakazujejo, da je zima tu. Sončna očala najbrž niso prva asociacija, ki jo dobimo ob omembi tega letnega časa, a so kljub temu zelo pomembna za čim boljši vid. Lesket sneženih površin, mrzel veter, UV žarki in drugi faktorji škodujejo našim očem in nam povzročajo neudoben občutek, zato jih moramo ustrezno zaščititi. V prispevku si preberite, zakaj je tudi pozimi dobro nositi sončna očala.

Pomagajo proti bleščanju

Pri nizkih temperaturah zmrzal ali sneg prekrijeta prav vse zunanje površine, to pa privede do svetlikajočih se odsevov, ki povzročajo bleščanje in tako motijo vid. Takšna odsevnost je še posebej nevarna, ko ovira vaš vid pri vožnji ali smuki. Visokokakovostna sončna očala močno zmanjšajo bleščanje ter omogočajo varnejši in udobnejši vid tudi v zimskih razmerah. Kot še posebej uporabna se izkažejo očala s polariziranimi stekli, ki ščitijo oči pred različnimi odsevi na površinah.

Ščitijo pred UV žarki

To, da UV žarki škodijo vašim očem, že veste. UVA, UVB in UVC žarki pa vas ne spremljajo le poleti na plaži – tudi v zimskih mesecih so lahko ravno tako močni, še posebej, če jih preživljate na smučeh v visokogorju (njihov vpliv se namreč za vsakih 1000 m nadmorske višine poveča za 10-12 %). Ko se sončna svetloba odbija od zasneženih površin, se sevanje poveča kar za 80 % in lahko ob dolgi izpostavljenosti povzroči celo snežno slepoto. S sončnimi očali lahko njihov vpliv močno omejite, prav tako pa bodo zaščitila občutljivo škodo okoli vaših oči ter pomagala pri preprečevanju gubic in prezgodnjega staranja kože. Ne pozabite sončnih očal nadeti tudi otrokom, saj njihove občutljive oči še toliko bolj vpijejo škodjive žarke in zato potrebujejo zaščito.

Ščitijo pred vetrom in prahom

Sončna očala (še posebej pa smučarska) ustvarijo učinkovito oviro vetru in zmanjšajo izhlapevanje naravne vlažnosti oči. Prav tako ščitijo pred prahom in različnimi delci v zraku, ki lahko povzročajo neprijeten, moteč občutek v očeh ali celo odrgnine na roženici.

Zmanjšujejo naprezanje oči in pojav glavobolov

Zenice igrajo veliko vlogo, ko govorimo o udobju vašega vida: namreč, nadzorujejo prodor svetlobe v mrežnico na zadnji strani oči tako, da se razširijo v pogojih z manj svetlobe in skrčijo, ko je svetlobe preveč. V izjemno svetlih pogojih pa se ne morejo skrčiti dovolj, da bi omogočile udoben vid, zato začnemo mežikati. Takšno neprestano mežikanje in skrčenost zenic lahko privede do naprezanja in celo glavobolov, izognite pa se jim s sončnimi očali, ki zmanjšujejo vpliv močne svetlobe na zenice. Neprijetne posledice za vaše oči pa lahko nosi tudi modra svetloba; verjetno vam je znana predvsem v povezavi z računalniškimi zasloni (preberite si tudi članek o modri svetlobi in očalih za računalnik), malokdo pa ve, da jo oddaja tudi sonce. Sončna očala vas bodo s posebnimi filtri varovala tudi pred to obliko svetlobe, ki tako zelo utruja oči.

Služijo kot modni dodatek

Čeprav smo sončnih očal vajeni praviloma le v toplejših mesecih, pa tudi pozimi – ob toplem plašču, kapi s cofkom in pletenim šalom – dodajo piko na i vašemu videzu. Lahko si nadenete elegantne okvirje in si predstavljate, da namesto v Kranjski Gori smučate v prestižnem letovišču Sankt Moritz, lahko pa z živobarvnimi le premagate zimsko sivino.

Že veste, kakšna sončna očala bodo to zimo kraljevala na vašem nosu? Preverite 3 modne sloge, ki bodo še posebej “in”:

1. Športen stil

Če vam je bližje športni stil, si v naši spletni trgovini oglejte očala Tommy Hilfiger.

2. Eleganten stil

Za pravo zimsko prefinjenost izberite okvirje Dolce & Gabanna.

3. Klasični stil

Aviatorke znamke Ray Ban ne gredo nikoli iz mode, če pa želite izstopiti iz cone udobja, izberite takšna z malce bolj drznimi stekelci.

Še več modelov pa najdete na naši spletni strani – vabimo vas, da jo obiščete in izberete pravega zase.