Meni
0

V košarici ni izdelkov.

19. avgusta, 2019

6 vaj za sprostitev oči na delovnem mestu

So utrujene oči postale del vašega vsakdana? Preizkusite 6 vaj za vid, ki jih lahko izvajate kar na delovnem mestu.

Naše oči so več ur dnevno uprte v ekrane – v mobilni telefon, računalnik, televizijo … Kot vsaka druga mišica v telesu se tudi očesna utrudi, če predolgo ostane v enem položaju, še posebej pri pisarniškem delu, zato jo moramo trenirati. Ali veste, da je tudi zavijanje z očmi lahko koristno? Za sprostitev oči in boljši vid smo pripravili 6 preprostih vaj, ki jih lahko izvajate kar za delovno mizo, med odmorom za kosilo, v čakalnici pri zdravniku … praktično kjer koli, kadar imate nekaj prostih minut.

Počitek v temi

Zaprite oči in jih nežno prekrijte z dlanmi v obliki sklede. Na veke ne pritiskajte, temveč z rokami le poskrbite, da so oči v popolni temi. Z zaprtimi očmi zrite predse, kot bi to počeli, če bi bile odprte. Vajo izvajajte vsaj 30 sekund oziroma dokler se vsi različni barvni toni ne zlijejo v črno. Ta vaja bo vaše oči spočila in navlažila, vaše obrazne mišice okoli oči pa se bodo sprostile in boste tako lažje nadaljevali delo.

Risanje osmice

Predstavljajte si, da nekaj metrov pred vami lebdi številka 8. Obrnite jo za 90 stopinj in s pogledom sledite njenim linijam. Najprej vajo izvajajte v smeri urinega kazalca, nato pa še v nasprotni smeri; vse skupaj naj traja vsaj 3 minute, lahko pa tudi dlje. S to vajo boste izboljšali prožnost očesnih mišic in izostrili vid utrujenih oči.

Daljni in bližnji fokus

Vzemite svinčnik, ga pridržite 20-30 cm od oči in se s pogledom osredotočite nanj. Nato pogled usmerite na oddaljen predmet v isti liniji oči, zatem pa zopet usmerite fokus na svinčnik. Fokus spremenite petkrat, nato pa ponovite vajo še trikrat. Vaš vid bo s to vajo sčasoma postajal ostrejši.

Stisk za boljši vid

Imate le dve minuti za očesni trening? Zaprite oči in močno stisnite veke za tri sekunde. Nato očesne mišice sprostite za dve sekundi. Zopet stisnite in ponovite vajo še desetkrat.

Zavijanje z očmi

Ja, prav ste prebrali; zavijanje z očmi vam lahko koristi! Sedite ali stojte naravnost ter sprostite vrat in ramena. Pogled uprite naprej, nato skrajno desno in z očmi zavijte navzgor proti stropu. Zatem počasi usmerite pogled proti skrajni levi in navzdol. Vajo ponovite še nekajkrat, nato pa jo preizkusite še v smeri urinega kazalca.

Mežikanje

Daljše gledanje v ekrane povzroča izsušenost in razdraženost oči, pogosto pa zaradi osredotočenosti celo pozabimo mežikati. Mežikanje je izjemnega pomena za vlaženje in sprostitev oči, zato ob uporabi računalnika ali telefona ali pa gledanju televizije zavestno večkrat pomežiknite, ko v očeh začutite občutek nelagodja.

To je le nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali ohraniti ostrino vašega vida, če pa se težave z očmi pojavljajo pogosteje, vam svetujemo obisk oftalmologa. V naših poslovalnicah v Brežicah in Novem mestu se lahko naročite na pregled brez čakalne vrste. Več o specialističnih okulističnih pregledih si preberite na tej povezavi.