Meni
0

V košarici ni izdelkov.

13. marca, 2020

Vse, kar ste želeli vedeti o astigmatizmu

Najbrž ste kdaj že slišali, da ima nekdo na očalih cilindre, ampak ali veste, kaj to pravzaprav pomeni?

Popolno človeško oko je kot krogla. Svetloba prehaja vanj in se enakomerno razporedi, kar omogoča bister vid; a kaj, ko je takšno oko prej izjema kot pravilo. 75 % ljudi ima namreč vsaj blago nepravilno ukrivljenost očesa; pri večini sploh ni opazna, nekateri pa zaradi nje potrebujejo posebna očala ali leče. Takšno deformacijo očesa imenujemo astigmatizem ali očesni cilinder, v praksi pa izgleda nekako takole: na desni strani je običajna slika z zdravim očesom, na levi pa je slika, kot jo vidi oseba z astigmatizmom.

Kateri so vzroki?

Astigmatizem ni bolezen, temveč težava s projiciranjem svetlobe v očesu (podobno kot kratkovidnost ali daljnovidnost), ki se pojavi zaradi nepravilne ukrivljenosti roženice. Gre za stanje, ki se v večini primerov prenaša iz roda v rod. Refrakcijska napaka na očesu povzroči, da se svetloba zaradi ukrivljenosti očesa lomi nepravilno, svetlobni žarki pa se namesto v skupni točki na mrežnici zberejo na več zariščnih točkah pred in za mrežnico. Astigmatizem se lahko pojavi tudi zaradi nekaterih očesnih bolezni, ali pa po poškodbi ali operaciji oči.

Kakšni so simptomi?

Ker se blažja oblika astigmatizma pogosto pojavlja skupaj z ostalimi očesnimi napakami, kot sta kratkovidnost ali daljnovidnost, niti ni tako zaznavna. Bolj moteče oblike astigmatizma pa se lahko kažejo v zamegljenem ali popačenem vidu, glavobolih, utrujenosti in napenjanju oči, posamezniki imajo lahko težave z vidom ponoči ali celo škilijo. Zaradi slabšega vida se lahko pojavijo tudi motnje v koncentraciji.

Kako si lahko pomagate?

Če ugotavljate, da se vaši simptomi ujemajo z zgoraj naštetimi, vam svetujemo, da se naročite na specialistični okulistični pregled. Ob diagnozi astigmatizma vam specialist oftalmolog predpiše:

  • dioptrijo, ki nakazuje, ali ste daljnovidni ali kratkovidni ( s predznakoma + ali -) in stopnjo kratko- ali daljnovidnosti;
  • cilinder oziroma astigmatično dioptrijo, ki pomeni stopnjo astigmatizma, oziroma to, kako močno je ukrivljena vaša roženica in
  • pripadajočo os, ki se meri v stopinjah (od 0 do 180) in prikazuje, na katerem delu roženice se pojavlja astigmatizem.

Primer takšnega zapisa je sledeč: -1.25 (dioptrija) -0.75 (cilinder) 50 ° (os).

Po teh podatkih se izdelajo individualno prilagojena torična očala, lahko pa se posameznik odloči tudi za torične kontakne leče, ki so lahko trde, poltrde ali mehke, prilagojene glede na nasvet oftalmologa.

Pogosto se astigmatizem pojavi že pri dojenčkih, nato pa z njihovo rastjo izgine. Ker otroci težje določijo, ali imajo težave z vidom, priporočamo reden obisk okulista. Če jih pesti astigmatizem, imajo lahko težave z učenjem in koncentracijo, zato je kontrola vida izjemnega pomena za njihov nadaljnji razvoj. Astigmatizem se z leti praviloma ne slabša in ostaja nespremenjen celo življenje, spremeni pa se lahko le izjemoma v poznejših letih zaradi starostno povezanih očesnih sprememb kot so manj napete veke ali siva mrena. Kot ste lahko torej izvedeli, pri astigmatizmu ne gre za bolezensko stanje, temveč deformacijo očesa. Ne da se je “pozdraviti”, lahko pa s korekcijskimi pripomočki, kot so očala in leče, izničimo simptome in posamezniku omogočimo dober vid.

Pri Glasmaherju vam poleg specialističnega oftalmološkega pregleda nudimo tudi merjenje z najbolj dovršeno diagnostično napravo Rodenstock DNEye® Scanner 2, ki z zajemom več kot 100.000 posameznih vrednosti zagotavlja hiter in prefinjen način izdelave 3D modela vašega očesa, kar je še posebej primerno za astigmatike. Na podlagi natančnega modela lahko nato izdelamo najbolj optimalna korekcijska stekla za vsakega posameznika.

Ste že spoznali svoje mere?

PRIJAVITE SE NA DNEye PREGLED TUKAJ >>

< Prejšnja vsebina

Z očali do mladostnega videza