Meni
0

V košarici ni izdelkov.

Obstaja 75% verjetnost, da imate astigmatizem (očesni cilinder) – kako se z njim spopasti?

Astigmatizem ali očesni cilinder je precej pogosta napaka očesa (ima ga približno 75% ljudi na svetu), pri katerem je roženica očesa nepravilne oblike.

Osebe, za katere je značilen izrazit astigmatizem, imajo oči oblikovane kot ameriška nogometna žoga, medtem ko imajo oči tistih, ki so brez astigmatizma, bolj sferično obliko.

Astigmatizem torej ni bolezen, temveč težava s projiciranjem svetlobe v očesu – podobno kot kratkovidnost ali daljnovidnost.

Svetloba se zaradi ukrivljenosti očesa lomi nepravilno, svetlobni žarki pa se namesto v skupni točki na mrežnici zberejo na več zariščnih točkah pred in za mrežnico.

Ko svetloba potuje skozi roženico, ji nepravilna ukrivljenost leče (omenjena oblika nogometne žoge) preprečuje enakomerno porazdelitev.

To povzroča zamegljen vid in vodi tudi do pojava neizostrenega vida – (na blizu in na daleč) zato cilinder ugotavljamo s pregledom vida.

Zakaj sploh pride do pojava očesnega cilindra?

Zelo pogost vzrok za pojav te t.i. refrakcijske napake na očesu je v resnici genetika.

Astigmatizem je namreč stanje, ki je v večini primerov genetsko pogojeno in se torej podobno kot denimo barva oči prenaša iz roda v rod.

Ni pa nujno, da vam je astigmatizem položen v zibelko” – možni so še drugi razlogi, zakaj ima vaše oko cilinder.

Cilinder se lahko pojavi tudi kot posledica poškodbe očesa ali operacije oči ali zaradi kakšne bolezni – bodisi očesne, bodisi sladkorne bolezni.

Kako pa sploh vemo, da imamo astigmatizem?

Simptomi astigmatizma niso tako očitni, da bi jih z lahkoto prepoznali…

Ker se blažja oblika astigmatizma pogosto pojavlja skupaj z ostalimi očesnimi napakami (kot sta kratkovidnost ali daljnovidnost), niti ni tako zaznavna.

Če imate očesni cilinder, boste pri sebi morebiti opazili:

Posledice očesnega cilindra so lahko celo glavoboli in utrujenost oči, zato je zlasti delo za računalnikom lahko oteženo (težave pa morda napačno pripisujemo modri svetlobi).

Slabšanje vida lahko prav tako vodi v motnjo koncentracije, kar je izrazito problematično, če se s tem soočajo otroci, ki imajo zato težave pri učenju – očesni pregled je zato pri njih ključnega pomena.

Neugoden rezultat astigmatizma pa je tudi oteženo zaznavanje globine.

Cilinder nam zabriše robove in obrise vsega, kar vidimo, sledita pa občutek izgube ravnotežja in težava pri razločevanju oddaljenosti posameznih predmetov.

To so torej znaki, na podlagi katerih lahko predvidevamo, da je na naši roženici prisoten astigmatizem, z gotovostjo pa tega ne moremo sami potrditi.

SLIKA: Primerjava, kako vidi posameznik brez astigmatizma in z astigmatizmom

Za diagnosticiranje cilindra je potrebno obiskati očesnega strokovnjaka

Očesni specialist s pomočjo posebne naprave imenovane “kerato-refraktometer” na pregledu preveri ostrino vašega vida.

To stori z objektivnim ugotavljanjem t.i. refrakcijske vrednosti – torej najprej izmeri dioptrijo (vid na daleč in na blizu) ter nato ukrivljenost vaše roženice (s tem ugotavlja morebiten astigmatizem oz. očesni cilinder).

Ob diagnozi astigmatizma vam specialist oftalmolog predpiše:

Primer takšnega zapisa je sledeč: -1.25 (dioptrija) -0.75 (cilinder) 50 ° (os).

Na podlagi teh podatkov prejmete individualno prilagojena korekcijska očala (t.i. torična očala) ali pa se (po posvetovanju z optometristom ali oftalmologom) odločite za kontaktne leče.

Na ta način lahko izdatno izboljšate kakovost svojega vida – bodisi za računalnikom, med vožnjo, pri delu, ki zahteva večjo koncentracijo ali zgolj pri vsakdanjih opravilih.

Astigmatizem se vam z leti sicer praviloma ne bo poslabšal, a vendar je ustrezna “zaščita” oči z očali ali lečami izvrstna obramba pred zamegljenim vidom, zmanjšanim zaznavanjem globine, utrujenostjo oči in morda celo glavoboli.

Kaj lahko glede očesnega cilindra ukrenemo?

Te očesne napake se žal ne da “pozdraviti”, lahko pa s korekcijskimi pripomočki kot so očala in leče izničite neprijetne simptome astigmatizma ter si povrnete oster in jasen vid.

Podlaga za to je specialistični očesni pregled, ki ga opravi prej omenjeni očesni strokovnjak – optometrist (strokovnjak za korekcijo očesnih napak) ali oftalmolog (očesni zdravnik).

V Optiki Glasmaher lahko tak pregled opravite brezplačno, t.j. na stroške optike ali preko ZZZS in ta kontrola vida je edina neinvazivna metoda, ki vas v primeru cilindrov reši popačenega, dvojnega vida ter utrujenih oči.