Meni
0

V košarici ni izdelkov.

10. decembra, 2019

Drži ali ne? Miti o kontaktnih lečah

Poznamo mehke, poltrde, trde, z dioptrijo ali brez in še tiste prav posebne, ki obarvajo šarenico druge barve – kontaktne leče so danes nekaj povsem običajnega, kljub temu pa o njih kroži kar nekaj mitov. Od tega, da se lahko leča ob nepazljivosti izgubi za očesom do tistega, da vam lahko pri igranju odbojke nenadoma pade ven iz oči. V nadaljevanju preverite ali sta ta mita resnična ali ne.

#1 Kontaktne leče so neudobne

Ko jih boste nosili prvič, drugič, tretjič, jih boste morda malce težje vstavili in odstranili, nato pa boste z vajo le osvojili tehniko, ki vam najbolje ustreza. Po krajšem prilagoditvenem obdobju večina uporabnikov sploh ne občuti leč v očeh in se te izkažejo za odlično alternativo očalom. Če se kljub pravilnemu vstavljanju borite z občutkom neugodja, pa lahko morda težavo rešite s kapljicami proti izsuševanju, zamenjavo tekočine ali pa kar leč samih.

#2 Kontaktna leča se lahko izgubi za očesom

Ne bo držalo. Površino očesa in notranjih vek namreč prekriva tanka opna po imenu veznica, ki povezuje veke z očesom in tako poskrbi, da vaše leče (ali pa kar koli drugega) ne morejo zdrseti za oko.

#3 Leče se lahko prilepijo na moje oko

Res je, da se lahko mehke kontaktne leče ob izsušenosti očesa prilepijo nanj, kar zna biti neprijetno, a lahko pri takšnem pojavu kar hitro ukrepate. V oko kanite nekaj kapljic sterilne fiziološke raztopine ali pa večnamenske tekočine za leče, s tem pa se bo leča zopet navlažila in odlepila s površine očesa.

#4 Nošenje leč povzroča težave z očmi

Res je, da ste ob nošenju leč izpostavljeni tveganju za določene vrste zdravstvenih težav, a se ob pravilnem ravnanju z njimi temu izognete. Upoštevajte zdravnikova navodila, kako dolgo jih nositi, kako pogosto jih menjati in kako skrbeti zanje, pa bo nošenje popolnoma varno.

#5 Leče mi lahko padejo iz oči

Ta mit izvira še iz časov trdih leč, ki so občasno padle iz oči med športnimi aktivnostmi ali v vodi. Današnje leče so praviloma mehkejše in imajo boljši oprijem oči, zato se to (razen v res izjemnih primerih) ne dogaja več.

#6 Kontaktne leče so predrage

Tudi ta mit ima korenine v preteklosti, ko so leče veljale za luksuzen izdelek, ki so si ga lahko privoščili le redki. Danes lahko leče stanejo približno enako ali pa celo manj kot par kakovostnih očal, če preračunamo njihovo nekajletno uporabo. Seveda pa je to pogosto odvisno od izbranega modela – praviloma so dnevne leče najdražje, mesečne pa cenejše.

Kontaktne leče so dandanes odlična alternativa očalom, tako za vsakdanjo uporabo kot tudi za posebne priložnosti. Če ste se jih do sedaj izogibali, ker ste morda slišali, da so zahtevne za uporabo, drage in povzročajo težave z očmi, so zdaj ti miti razrešeni, vaša vest pa čista. Vas mika, da bi jih pričeli uporabljati? Preberite članek 4 koraki do kontaktnih leč​, kjer predstavljamo načine, kako preiti nanje, sicer pa ste prijetno vabljeni tudi v naši poslovalnici po nasvet in klepet z našimi svetovalci.