Meni
0

V košarici ni izdelkov.

22. oktobra, 2019

Kaj so progresivna očala in kdo jih potrebuje?

Ko se vaš vid poslabša na daleč in blizu, ne potrebujete dvojih očal. Preberite, kako ga lahko popravite s prav posebnimi lečami.

Že dolgo nosite očala za kratkovidnost? Vam dioptrija ustreza in je vaš vid na daleč z očali bister, nato pa nekje po 40. letu opazite, da med brskanjem po galeriji mobilni telefon držite z iztegnjenimi rokami? Ob branju knjige se vam črke zdijo zabrisane, le naslovi so še vedno berljivi? Vsi ti znaki kažejo na poslabšan bližnji vid, zato je čas, da ponovno obiščete okulista. Ta vam lahko predpiše bifokalna, trifokalna ali pa progresivna očala – in kaj vse to pomeni?

Očala s progresivnimi lečami vsebujejo tri različne dioptrije. To pomeni, da vam omogočajo boljši vid pri krajših razdaljah (npr. pri branju knjige), srednje dolgih razdaljah (npr. pri brskanju po računalniku) ali daljših razdaljah (npr. pri vožnji), ne da bi pri tem morali zamenjati očala.

Progresivne leče so nadgradnja bifokalnih in trifokalnih leč; čeprav se to morda sliši kot znanstvena fantastika, pa so pravzaprav precej pogoste. Predvsem pri starejših ljudeh, ki uporabljajo ena očala za blizu in daleč, boste lahko opazili manjšo črtico ali dve, ki ločuje(ta) različne dioptrije. Črtice so precej opazne in lahko spremenijo videz uporabnika, zato se mnogi odločijo za progresivne leče, pri katerih dioptrija neopazno prehaja med različnimi deli. Majhen korak do optike, velik korak za vašo samozavest!

Progresivna očala lahko nosi skoraj vsak, ki ima težave z vidom, a resnično jih potrebujejo le ljudje, starejši od 40 let, ki se jim bližnji vid slabša. Ta pojav z imenom presbiopija je naravni spremljevalec staranja, statistike pa kažejo, da se slej kot prej pripeti vsakomur. Če opazite slabšanje bližnjega vida, vam priporočamo obisk specialista okulista – pri nas se lahko na pregled naročite brez čakalne vrste.

Okulistični pregled

Katere so prednosti in slabosti progresivnih leč?

Njihova največja prednost je to, da potrebujete le ena očala – nič več pozabljanja, izgubljanja in iskanja tistih pravih, saj vam le en par ponuja dober vid na vseh razdaljah. Od bifokalnih ali trifokalnih se razlikuje tudi po tem, da je vid z njimi bolj “naraven”. To pravzaprav pomeni, da ko svoj pogled premaknete iz bližnjega na daljni predmet (ali obratno), preskok (ki sicer nastane zaradi prej omenjenih “črtic” na bifokalnih lečah) ni opazen, temveč vid vseskozi prehaja iz ene v drugo dioptrijo.

Po drugi strani pa je potrebno malce več muje, da se na progresivna stekla navadite in se jih naučite uporabljati. Namreč, potrebno je kar malce treninga, da pogledate skozi spodnji del očal, ko berete, skozi zgornji del, ko opazujete daljavo in nekje na sredini, ko tipkate po računalniku. Med prilagoditvenim obdobjem sta pogosta omotičnost in glavobol zaradi pogleda skozi napačen del leč, a ko se navadite, bodo te težave hitro izginile.

3 koraki za čim hitrejšo prilagoditev

Očala nosite čim pogosteje

Priporočamo vam, da vaša nova progresivna očala nosite vsak dan vsaj dva tedna. Ne uporabljajte svojih starih očal, saj lahko to oteži in podaljša proces prilagoditve. Če se težje prilagajate novim očalom, vam svetujemo, da v prvih nekaj dneh ne vozite avtomobila.

Spoznajte različne delčke leč

Kot smo že omenili, je velika prednost progresivnih leč brezhibno prehajanje med dioptrijami za blizu in daleč, kar pa pomeni, da se morate naučiti, katere uporabiti v različnih situacijah. Zgornji del leče vam bo pomagal zbistriti sliko na daleč, središčni del bo poskrbel za srednje dolge razdalje, s pogledom skozi spodnji del pa boste lažje brali.

Premikajte glavo, ne zenic

Morda boste opazili, da je vaš periferni vid ob uporabi progresivnih očal zamegljen. Namesto, da v te predele usmerite pogled, raje premaknite ali nagnite glavo in tako bo vid zopet jasen. Po začetnem prilagoditvenem obdobju rahle zamegljenosti ob okvirjih praviloma ne boste več opazili.

Tudi vas mikajo le ena očala za blizu in daleč? Obiščite nas v eni od naših poslovalnic, kjer lahko do konca oktobra progresivna očala prejmete že za 290 €. Da pa bodo še dolgo ostala kot nova, si preberite članek z naslovom Kako poskrbeti za odlično stanje očal.