Meni
0

V košarici ni izdelkov.

19. avgusta, 2019

Kako poskrbeti za odlično stanje vaših očal?

Ali veste, kako pravilno skrbeti za vaša očala? S temi 6 triki bodo še dolgo izgledala kot naravnost iz optike!

Nova očala po navadi kupimo izjemno premišljeno, zato si želimo, da bi nam služila čim dlje. Le z nekaj premišljenimi triki lahko vaša očala ohranite pri življenju, brez prask in ukrivljenosti, še mnogo let po nakupu. V nadaljevanju z vami delimo 6 nasvetov, kako jih očistiti in skrbeti zanje, da bodo še dolgo kot iz škatlice.

Naj se vaša očala svetijo kot nova

Ali znate pravilno očistiti svoja očala? Za vsakodnevno brisanje leč uporabite krpo iz mikrovlaken, ki jo običajno prejmete ob nakupu očal; raje pa se ne poslužujte brisanja z robom majice. Če ta namreč ne vsebuje 100 % bombaža, lahko leče opraskate, česar pa si zagotovo ne želite, kajne? Vsake toliko lahko očala tudi umijete v mlačni vodi s sredstvom za pomivanje posode, da bodo še toliko bolj sijala.

Očala spadajo na nos

Še posebej za sončna očala velja, da jih, ko jih ne potrebujemo več, odložimo na vrh glave. Čeprav to morda izgleda trendovsko, tega ne počnite, saj se tako vijaki v očalih sčasoma razrahljajo in ročki raztegneta. To pomeni, da vam bodo kaj kmalu očala začela drseti z nosa, saj ne bodo več imela dobrega oprijema.

Ko očal ne potrebujete več, jih preprosto pospravite v etui ali na ravno površino. Pazite le, da jih odložite z zloženimi ročkami in lečami navzgor, da se te ne opraskajo.

Izogibajte se vročini

Izjemno pomembno je, še posebej pa poleti, da očal ne puščate v avtu ali na razgretih površinah. Vročina lahko razrahlja in zvije okvir očal, tako pa se vam ne bodo več popolnoma prilegala.

Uporabljajte trd etui

Ker želimo, da bi nam nova očala služila čim dlje, moramo nanje malce bolj paziti. Trd etui bo poskrbel, da bodo vaša očala zaščitena pred morebitnimi udarci in praskami, prav tako pa bodo tako “preživela”, če se po nesreči usedete nanje. Ker so trdi etuiji včasih preveliki za v torbico, vam priporočamo, da očala pospravite vsaj v mehke ali pol-trde etuije, saj bodo očala tako zaščitena pred praskami in umazanijo.

Kako pravilno sneti očala?

Ko si želite nadeti ali sneti svoja očala, uporabljajte obe roki. Tisti ikonični prizor, ko Horatio iz serije CSI: Miami sname svoja očala le z eno roko, izgleda res “kul”, a tudi to je svojevrsten zločin, če vprašate optike. Šalo na stran – če očala nadanete ali snamete le z eno roko, se lahko vijaki v ročkah razrahljajo ali celo počijo, zato velja biti previden.

Poletna nega očal

Na plaži je skrb za očala še toliko bolj pomembna. Sol, pesek in kamenčki lahko vaša sončna očala poškodujejo, zato jih je dobro hraniti v etuiju, ko jih ne potrebujete. Če se med dopustom radi ukvarjate s športom, vam priporočamo nakup športnih sončnih očal, ki imajo mehkejše okvirje in se tako ob morebitnem udarcu ne zlomijo.

Kopanje in potapljanje z očali ni najbolje, saj se lahko hitro izgubijo v globini, prav tako pa lahko zaradi slane vode vijaki in ostali kovinski deli očal zarjavijo.

V nekaj točkah ste lahko spoznali pravilno nego in vzdrževanje očal, da vam bodo ta še dolgo služila. Če potrebujete še kakšen nasvet, kako skrbeti za očala ali kontaktne leče, pa se oglasite v eni izmed naših poslovalnic v Brežicah ali Novem mestu, kjer vam bodo naši svetovalci z veseljem priskočili na pomoč.