Meni
0

V košarici ni izdelkov.

23. septembra, 2019

Kako pravilno očistiti očala?

Ali veste, da brisanje očal v rob majice škoduje steklom? Preverite nekaj načinov za pravilnejše čiščenje.

Svet skozi umazana očala še zdaleč ni tako krasen. Že čez dan, še posebej pa ponoči skoznje slabše vidimo, luči se bleščijo in vseskozi nas spremlja občutek, da nas nekaj moti. Zakaj se očala sploh umažejo? Naša koža čez dan izloča olja, poleti in ob športnih aktivnosti se potimo in izloča še soli, nato pa se z vsem tem zmešajo še delci prahu, ki ustvarijo tanko plast umazanije. Če se po še obrazu namažemo s kremo ali pa se stekelc dotaknemo s prsti, lahko kaj kmalu nastane moteč madež. Da naš vid zopet postane bister, moramo očala dobro očistiti. Ker so stekla – pa tudi okvirji – pogosto bolj občutljive narave, predstavljamo štiri najboljše načine, kako lahko to storite:

S krpico iz mikrovlaken

Najbrž najbolj uporaben pripomoček za čiščenje očal, ki ga imate lahko pri sebi vedno in povsod. Mikrovlakna so dovolj nežna, da z njimi ne opraskate različnih slojev stekel, kljub temu pa lahko odstranite prašne delce in oljne madeže na vaših očalih. Ko se krpica umaže, jo lahko operete v pralnem stroju ali na roke, a pri tem ne uporabljajte mehčalca.

S sprejem za čiščenje leč

Najboljši pomočnik za tiste bolj trdovratne madeže bo poseben sprej, ki ga lahko kupite v optiki. Čistilno tekočino poškropite po lečah in obrišite s krpico iz mikrovlaken, ki bo vlago razporedila po površini ter odstranila vse nečistoče.

Z mokrimi robčki za enkratno uporabo

Čeprav so ti robčki v paketkih vlažni, se po odprtju kmalu posušijo, zato morate z njimi očala obrisati karseda hitro. Za najboljšo učinkovitost najprej obrišite leče, nato pa še mostiček, nosnik in ročke. Robčke lahko hranite v avtu ali v torbici in jih imate tako vedno pri sebi, ko jih potrebujete.

Pod tekočo vodo

Najbolj učinkovit in celosten recept za čista očala je tudi najbolj preprost! Očala splahnite pod tekočo vodo, nato pa na roke nanesite detergent za pomivanje posode ali milo za roke. Z namiljenimi rokami nežno zdrgnite ročke, okvir in stekla, nato pa z bombažno brisačo ali krpo obrišite, da odstranite kapljice. Za dodaten lesk stekla ga še enkrat prebrišite s krpo iz mikrovlaken.

Kako NE čistiti očal?

  • Stekel ne brišite z majico ali krpo, če ta ni iz 100 % bombaža, saj vam jih lahko prašni delci in umetna vlakna opraskajo.
  • Številni prisegajo na ultrazvočno čiščenje očal, vendar pa takšen način čiščenja lahko škodi lečam in okvirjem.
  • Očal ne spirajte z vročo vodo, saj lahko ta uniči premaze na steklih.
  • Groba površina papirnatih brisačk ali toaletnega papirja lahko opraska leče, zato jih ne uporabljajte za čiščenje.
  • Očal ne čistite z močnimi detergenti ali s kislinami.

To je le nekaj najboljših (pa tudi najslabših) načinov čiščenja korekcijskih očal. Da bodo ta ostala kot nova še dolgo, vaš vid pa bister, priporočamo, da jih čistite redno in temeljito. Za dodatne nasvete si preberite članek z naslovom Kako poskrbeti za odlično stanje vaših očal, sicer pa obiščite eno od naših poslovalnic, kjer vam lahko na pomoč priskočijo naši svetovalci.