Meni
0

V košarici ni izdelkov.

18. septembra, 2019

Kako veste, da vaš otrok potrebuje očala?

Če vaš otrok gleda televizijo s priprtimi očmi, je to lahko prvi znak, da mora na okulistični pregled. Kateri pa so še drugi?

Pogosto se zgodi, da starši ne opazijo, da njihov otrok slabše vidi. Nekateri otroci o težavi potarnajo, spet drugi pa je ne opazijo ali jo zanemarijo, dokler jih ne omejuje pri vsakodnevnih aktivnostih. Pomembno je, da znake slabovidnosti prepoznate in otroka čim prej pripeljete k oftalmologu, saj se lahko sčasoma še poslabšajo. Da bo vaš otrok videl še posebej bistro, vam v mesecu septembru ponujamo 20 % popusta na korekcijske okvirje in stekla. Preberite si, kako lahko pri svojem otroku prepoznate, ali potrebuje očala:

Pogled s priprtimi očmi

Ali vsake toliko opazite, da vaš otrok ob gledanju daljnega predmeta mežika, naguba čelo ali pripre oči? To je lahko znak, da slabše vidi, s takšnim početjem pa si vid začasno izboljša, saj gledanje skozi manjšo “odprtino” zmanjša velikost zabrisane slike v zadnjem delu mrežnice. Prav tako v oko posije manj svetlobe, zato se slika lažje zbistri.

Nagibanje glave

Če otrok ob gledanju nagiba glavo, je to lahko znak neskladnosti oči. To lahko pomeni, da otrok škili, lahko ga pri vidu motijo povešene veke ali pa v nekaterih položajih vidi dvojno – nagib glave mu tako začasno pomaga premostiti te ovire.

Pomikanje bližje ekranom

Ali ste kdaj opazili, da vaš otrok tablico drži skoraj pred nosom? Da namesto s kavča televizijo gleda sede na tleh? Bližje kot je nek predmet, večja in bistrejša je slika, zato je mogoče, da je vaš otrok kratkoviden.

Težave pri branju

Če se pri branju besedila otrok večkrat izgubi, izpusti kakšno vrstico ali besedo, je to lahko znak astigmatizma. Prav tako je mogoče težave z vidom odkriti pri otrocih, ki vedno ob branju sledijo besedam s prstom. Ni sicer nujno, saj je takšno početje pogosto pri mlajših otrocih, ki se še učijo samostojno brati, a vseeno je dobro biti pozoren. Priporočamo vam, da vam otrok vsake toliko bere na glas, saj lahko na takšen način odkrijete morebitno napako vida.

Prekrivanje enega očesa

Otrok, ki z roko prekriva eno oko med branjem ali gledanjem televizije, pravzaprav zapira vid tistemu očesu s slabšim vidom, da ta ne moti celotne slike. Prav tako gre lahko tu za dvojni vid ali kakšno resnejšo težavo, zato vam priporočamo pregled pri specialistu oftalmologu, ki bo zadevo diagnosticiral in predlagal primerno rešitev.

Mencanje oči

Veliko otrok si menca oči v večernih urah, pred spanjem. Sicer gre lahko tudi za splošno utrujenost ali alergijo, a mogoče je, da so oči občutljive zaradi slabovidnosti. Ko se oči napenjajo, se lahko izsušijo, to pa povzroči neprijeten občutek, ki ga mencanje do neke mere ublaži.

Pogosti glavoboli

Otroke s slabšim vidom, ki ne nosijo očal, pogosto boli glava v predelu čela ali obrvi. To je rezultat naprezanja in truda otrok, da zjasnijo svoj vid. Če vam večkrat potarna, da ga pesti glavobol, je morda to znak, da mora obiskati oftalmologa.

Bodite pozorni, kako vaš otrok gleda – kako opazuje daljne predmete, kako bere navodila domače naloge, prisluhnite njegovi učiteljici, če ga mora zaradi slabšega vida presesti v prvo vrsto. Številni znaki naprezanja lahko nakazujejo na to, da potrebuje očala ali v resnejših primerih – zdravljenje. V primeru, da opazite težave z vidom, ga naročite na specialistični okulistični pregled v eni od naših poslovalnic, kjer ga bo specialist oftalmolog s pomočjo najsodobnejše tehnologije diagnosticiral in predlagal nadaljnje rešitve.