Meni
0

V košarici ni izdelkov.

Pregled vida pod drobnogledom – spoznajte vse njegove podrobnosti…

Tako kot pregled pri splošnem zdravniku ali zobozdravniku je tudi pregled oči izjemnega pomena, glede na to, da je oko zapleten organ, ki med drugim posreduje vidne informacije v možgane, in ima najbolj aktivne mišice v telesu, ki se premaknejo cca. 100.000-krat na dan.

In ja, brez oči preprosto ne bi videli.

Ker pa na naš vid vplivajo številni dejavniki, je poleg kontrole vida zaradi morebitnih težav z očmi, ključnega pomena, da opravimo tudi preventiven pregled vida – na vsaki 2 leti.

Tabla za pregled vida

Razlika med okulističnim oz. oftalmološkim in optometrističnim pregledom

Očesne preglede izvajajo očesni strokovnjaki (optometristi) in očesni zdravniki (okulisti oz. oftalmologi).

Oboji so več kot kvalificirani za najpogostejši (tudi najostovnejši) pregled vida, t.j. pregled za očala, ki je dejansko zelo podoben tudi pregledu vida za kontaktne leče, le da se pri slednjem pozornost namenja tudi uporabi leč in privajanju nanje.

Pri teh pregledih je v fokusu merjenje dioptrije, ki ga primarno izvaja optometrist – strokovnjak za prepoznavanje očesnih napak (daljnovidnosti, kratkovidnosti in astigmatizma – očesnih cilindrov) ter za predpisovanje očesnih pripomočkov, kot tudi svetovanje pri izbiri okvirjev očal in stekel.

Optometristični pregled je torej v osnovi pregled za očala ali leče, medtem ko je okulistični pregled, ki ga izvede okulist, strokovnjak za očesne bolezni, namenjen tudi:

Za očesne preglede praviloma ne potrebujete napotnice osebnega zdravnika – okulistični pregled na napotnico je potreben zgolj, če gre za pregled na podlagi zdravljenja bolezni ali poškodb oči.

Okulist vam lahko tudi predpiše očala na recept

Na podlagi pregleda oči pri specialistu oftalmologu lahko na vsaki 2 leti prejmete naročilnico za dioptrijska očala ali kontaktne leče – če je sprememba dioptrije tako velika, da stara niso več funkcionalna in vam ne zagotavljajo dobrega vida.

Pogoj za to je seveda urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki krije kar 90% stroška očal (preostalih 10% krije obvezno zavarovanje), naročilnico pa morate izkoristiti v 30 dneh od datuma izdaje, sicer propade in morate ponovno na pregled vida.

Z naročilnico, na kateri sta zapisani vaša dioptrija in šifra vrste očal, ki predstavlja denarno vrednost recepta, obiščete optiko ter s pomočjo svetovalcev izberete svoje nove okvirje in vrsto stekel.

Na recept lahko brez doplačila prejmete zgolj očala najnižjega cenovnega razreda, kjer povprečna vrednost recepta (ki krije korekcijske okvirje, stekla in izdelavo) znaša 50 €. Takšna očala na recept so odlična rešitev, če jih ne potrebujete za vsakodnevno rabo, ali pa če jih želite pridobiti čim ugodneje, seveda pa se njihova kakovost in vzdržljivost ne moreta primerjati z dražjimi.

Recept lahko unovčite tudi za katera koli korekcijska očala po izboru in doplačate razliko, ki vam je zavarovalnica ne krije. Najpogosteje vam recept prinaša popust pri nakupu očal v vrednosti naročilnice od 42€ do 68 € (odvisno od dioptrije), pri višjih dioptrijah lahko tudi več.

A pozor! Ta ZZZS očala na recept so namenjena tistim, ki vidijo slabo na daleč – v kolikor potrebujete očala za na blizu, ste do 63. leta samoplačniki (po tej starosti vam pripada podoben znesek).

Posebnost pa so tudi otroci do dopolnjenega 15. leta, ki lahko naročilnico oz. recept po potrebi dobijo vsako leto, ne le na 2 leti.

Pristop do otrok je sicer ponavadi malenkost drugačen – strokovnjaki do njih prostopajo bolj previdno, nežno, da se otrok pregleda (in “strašljivih” belih halj) morebiti ne ustraši, četudi je pregled vida v vsakem primeru neboleč.

Spoznajmo še potek samega pregleda, torej kako se izvaja…

Ob prvem obisku okulista ali optometrista se z njim najprej na kratko pogovorite glede tega, za kaj pregled v prvi vrsti potrebujete – ali gre za pregled splošnega stanja oči, pregled, vezan na morebitne očesne bolezni, ali vas zanima zgolj dioptrija in morebiti potrebujete očala za vožnjo, bralna očala, ipd.

Za namen ponazoritve izvedbe pregleda oči se osredotočimo na “klasičen” očesni pregled (specifični oftalmološki pregledi, ki so usmerjeni v diagnosticiranje določene bolezni, so seveda malenkost drugačni).

Merjenje očal

Prvi korak – merjenje očal

Če že nosite očala, je zaželeno, da jih prinesete s seboj na pregled, saj se z njihovo pomočjo izmeri vaša stara dioptrija in preveri razlika v primerjavi z novo.

Očesni strokovnjak torej izmeri vaša očala s t.i. lensmetrom, na katerem odčita vašo dioptrijo in razdaljo med zenicama.

Slednja je izredno pomembna pri centriranju stekel, saj mora optični center sovpadati s položajem zenice.

Refraktometer za pregled vida

Drugi korak – merjenje ostrine vida

Očesni specialist nadaljuje pregled s pomočjo posebne naprave imenovane “kerato-refraktometer”, s katero preveri ostrino vašega vida.

Ostrina vida se na različnih razdaljah določa z različno dioptrijsko vrednostjo.

Gre za objektivno ugotavljanje t.i. refrakcijske vrednosti – torej merjenje dioptrije (vida na daleč in na blizu) ter ukrivljenosti roženice (ugotavljanje morebitnega astigmatizma oz. očesnega cilindra).

Tretji korak – preizkušanje očalnih leč

Za ugotovitev najustreznejše dioptrije sledi preizkušanje očalnih leč v različnih vrednostih – s pomočjo te subjektivne metode pa izveste svojo natančno dioptrijsko vrednost, ki je podlaga za izdelavo korekcijskih očal.

Biomikroskop za pregled vida

Četrti korak – mikroskopiranje sprednjega dela očesa

V tem delu si podrobneje ogledamo vaše strukture pred steklovino očesa, kamor štejemo roženico, šarenico, ciliarnik in lečo.

Gre za podroben pregled s posebnim biomikroskopom, ki preveri stanje očesa (predvsem roženice in očesne leče) in vaše odzivanje na svetlobo.

Oftalmoskop

Peti korak – pregled očesnega ozadja

Če očesni strokovnjak pri splošnem pregledu zasledi večje nepravilnosti, lahko oftalmolog izvede še dodatne preiskave, kot so pregled vidnega polja ali lasersko slikanje očesnega ozadja, ali pa vas napoti k drugemu specialistu.

Za pregled zadnjega oziroma notranjega dela očesa se uporablja oftalmoskop. S to napravo specialist posveti v vaše oko in ob pomikanju v različne smeri preveri njegovo stanje.

Koliko pa sicer stanejo ti pregledi?

Ko govorimo o cenah pregledov, je ponovno potrebno opozoriti na razliko med optometrističnim in okulističnim pregledom.

Slednjega si lahko v okviru ZZZS zagotovite brezplačno, v kolikor izberete zdravnika v javnem zavodu ali pa v okulistični ambulanti s koncesijo – ponekod so seveda čakalne vrste, tako da velja pozornost usmeriti tudi v to.

Na podlagi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja imate vsaki dve leti pravico do tega brezplačnega pregleda pri specialistu oftalmologu (ali že prej, če se ugotovi večje odstopanje od dioptrije, preden poteče to obdobje).

Na dve leti se pregled vida tudi priporoča, saj se lahko v tem obdobju že poslabša dioptrija in/ali splošno stanje oči (v primeru, da opazite spremembe ali težave z vidom, seveda s pregledom nikar ne odlašajte).

V kolikor vam očesni pregled ne izvede okulist/oftalmolog, ampak optometrist, pa so cene različne – nekatere se gibljejo denimo okrog 70 – 90€ na pregled, v nekaterih očesnih centrih je vaš pregled za očala brezplačen pod pogojem nakupa očal, ipd…

So pa tudi optike, kot denimo naša Optika Glasmaher, kjer za vas (na podlagi predhodne rezervacije) izvedemo pregled oči bodisi na strošek optike (ne glede na nakup očal) ali preko ZZZS, saj imamo koncesijo.

Če se naročite v našo poslovalnico v Brežicah ali Novem mestu, je torej za vas pregled vida v vsakem brezplačen (potrebujete le kartico zdravstvenega zavarovanja, v kolikor vas bo pregledal oftalmolog), čakalnih vrst pa pri nas k sreči ni – na vrsti ste takoj.