Meni
0

V košarici ni izdelkov.

9. aprila, 2019

Suho oko

Suho oko predstavlja eno najpogostejših težav, zaradi katere bolniki poiščejo pomoč strokovnjaka oftalmologa in se odločijo za očesni pregled. Omenjena nevšečnost se v veliki večini pojavlja pri ženskah nad 35 let, povzroča pa jo nepravilno delovanje solznih žlez. Te ne proizvedejo dovolj solzne tekočine ali pa je ta neustrezne sestave. Oko se nadraži in pogosto vname, kar lahko poškoduje roženico in poslabša vid.

Solzna tekočina nenehno vlaži oko, ga ščiti pred izsušitvijo ter omogoča jasen vid. Vzdolž očesne površine se razporedi z utripanjem veke (8 do 12-krat v minuti). Solzni film tvori mejno površino proti okolju, preprečuje izsušitev, olajša drsenje vek, dovaja hranilne snovi v roženico in pomaga odstraniti manjše tujke iz očesa.

Vzroki za suhe oči

Suho oko je lahko posledica dolgotrajnega dela z računalnikom, izsušenega zraka v prostorih, cigaretnega dima ali nošenja kontaktnih leč. Pogosto se pojavi tudi sočasno z boleznimi, kot sta revma ali diabetes, ob hormonskih spremembah v menopavzi ali pri uporabi nekaterih zdravil, med drugim oralnih kontraceptivov, uspaval, pomirjeval in antihipertenzivov.

Znaki za suhe oči

Suho oko prepoznamo po rdečini, razširjenih žilicah in odsotnosti leska. Za natančno diagnozo mora dodaten očesni pregled opraviti oftalmolog. Težave, ki se pojavijo pri suhem očesu:

 • oči so boleče in pekoče,
 • zdi se, kot da bi bil v očesu tujek,
 • zjutraj so očesne veke zlepljene,
 • branje ali delo z računalnikom postane težavno.

Kako zdravimo suho oko?

Blažje težave lahko zdravimo sami, če se pojavijo hujši znaki, pa moramo nemudoma obiskati strokovnjaka oftalmologa, ki bo naše oči podrobneje pregledal. Zdravilo za suho oko so umetne solze, s katerimi simptome blažimo tako pogosto, kolikor je potrebno za izboljšanje stanja.

Umetne solze so sterilna raztopina, ki je podobna naravni solzni tekočini in vsebuje celulozne derivate, poliakrilno kislino ali dekstran. Delujejo tako, da na površini vzdraženega očesa vzdržujejo solzni film in izboljšujejo vlaženje roženice ter tako simptome omilijo ali popolnoma odpravijo. Za dolgotrajnejši učinek so priporočljivi tudi pripravki v obliki gela.

Umetne solze ne blažijo le simptomov suhega očesa, temveč so primerne tudi za uporabnike kontaktnih leč. Pri tem je treba paziti, da izberemo ustrezen pripravek. Kapljice z benzalkonijevim kloridom niso primerne za uporabnike mehkih kontaktnih leč, saj lahko omenjen konzervans spremeni barvo samih leč.

Kaj za preprečevanje suhih očes lahko storimo sami?

Poleg uporabe umetnih solz pojav suhega očesa lahko omilimo ali preprečimo tudi z nekaterimi drugimi ukrepi:

 • skrbimo, da je zračna vlaga v prostorih vsaj 50%,
 • ne uporabljamo kozmetike, ki draži oči,
 • večkrat pomežiknemo,
 • če nosimo kontaktne leče, uporabljamo kapljice za vlaženje,
 • zrak iz ventilacije naj ne piha neposredno v oči,
 • izogibamo se cigaretnemu dimu in
 • pijemo dovolj tekočine.