Meni
0

V košarici ni izdelkov.

11. aprila, 2022

Očala za računalnik

Očala za računalnik so velik zaveznik v pomoči proti digitalni obremenitvi oči in zmanjšanju izpostavljenosti modri svetlobi, ki se pojavi, ko pred zaslonom preživite ure in ure. Zasnovana so posebej za nošenje pri delu z računalnikom in vam omogočajo, da pravilno usmerite pogled na zaslon računalnika in se tako izognete utrujenosti oči.

Kaj so očala za računalnik?

Računalniška očala so očala, ki so zasnovana za izpostavljenost digitalnim zaslonom (računalnikom, tablicam in pametnim telefonom). Namenjena so le delu od blizu in niso primerna za uporabo med vožnjo, za branje ali splošno uporabo.
Očala za računalnik lajšajo stres oči pri ostrenju pri delu z računalniki oz. gledanju v zaslone, ki ga povzroča pretirano naprezanje oči. Takšna očala po navadi vsebujejo še posebne premaze, ki lahko blokirajo modro svetlobo, ki jo oddajajo zasloni digitalnih naprav ter tako ščitijo vaše oči oz. blažijo učinke digitalne obremenitve na oči. Hkrati povečajo kontrast in območje ogleda oz. gledanja in zmanjšajo razdaljo med zenicama in zaslonom.

Računalniška očala se od običajnih bralnih očal razlikujejo po tem, da so posebej zasnovana za nošenje pri delu pred računalnikom. Povprečna razdalja gledanja v računalnik je namreč 1-3 metre, povprečna razdalja branja pa okoli 40 cm. To pomeni, da so računalniška očala zasnovana za srednjo razdaljo, medtem ko so očala za branje zasnovana za bližjo razdaljo.

Zakaj nositi očala za računalnik?

Ob daljši izpostavljenosti pred digitalnimi zasloni se pogosto pojavijo znaki in simptomi preobremenitve oči, ki so:

 • glavobol,
 • zamegljen vid,
 • rdeče oči,
 • suhe oči,
 • utrujene in pekoče oči,
 • dvojni vid,
 • trzanje oči in nihanje vida.

Zakaj nositi očala za računalnik

Računalniška očala zmanjšajo količino ostrenja vaših oči pri gledanju v digitalne zaslone. To je še posebej koristno pri ljudeh, starejših od 40 let. Takrat se namreč začnejo pojavljati simptomi prezbiopije ali starostne dioptrije– s starostjo povezane izgube sposobnosti ostrenja bližanja.

Popravijo oz. pomagajo tudi pri morebitni kratkovidnosti, daljnovidnosti ali astigmatizmu. Raziskave namreč kažejo, da lahko že majhne količine nepopravljenih očesnih okvar povzročijo težave pri računalniškem vidu in posledično zmanjšajo produktivnost.

Kako delujejo?

Računalniška očala zmanjšajo obremenitev oči z rahlo prilagoditvijo fokusa, tako da vaše oči mislijo, kot da se osredotočajo na nekaj bolj oddaljenega. Leče računalniških očal vsebujejo tudi dodaten premaz, ki zmanjšuje bleščanje in prepreči vstop modre svetlobe v oči. Več o modri svetlobi tudi v nadaljevanju.

VRSTE RAČUNALNIŠKIH OČAL:

Eno žariščna stekla imajo enako razporejeno moč po celotni leči. To zagotavlja optimalno moč leče in optimalno vidno polje na zaslon vašega računalnika brez naprezanja, približevanja zaslonu in nagibanja glave. Posledično to zmanjša tveganje za zamegljen vid, obremenitev oči in celo slabe drže telesa.

Progresivna računalniška očala:
Progresivne leče se pričnejo na vrhu leče in nato postopoma napredujejo po leči vzporedno s premikanjem oči navzdol skozi lečo z namenom, da popravijo bližje razdalje. Tradicionalni progresivi imajo predpisan recept razdalje na vrhu, nato napredujejo navzdol do vmesnega območja in končajo na dnu, kjer vsebujejo predpisano dioptrijo za branje. Prehod med dioptrijami je gladek in naraven, saj med dioptrijami ni očitnih meja.
Progresivna računalniška očala imajo večje in udobnejše vidno polje kot le običajna progresivna očala. To zagotavlja širši pogled na zaslon vašega računalnika in udobno držo vaših oči, vratu in glave.

Bifokalna in trifokalna računalniška očala:
Tradicionalna bifokalna ali trifokalna očala lahko uporabljate tako za daljše kot tudi krajše razdalje kot je denimo branje. Ta dva pogleda sta sicer ločena z razmejitveno črto v objektivu. Pri takšnih očalih lahko položaj vmesnega, daljšega in bližnjega vidnega območja prilagodite vašim specifičnim računalniškim oz. digitalnim potrebam.

Antifleksni premaz leč:
Antirefleksni premazi zmanjšujejo bleščanje in odvečne odseve zaslona vašega računalnika. To omogoča, da so vaše oči bolj sproščene in osredotočene dlje časa z manj obremenitve in utrujenosti. V kolikor pa opazite spremembe pri vašem vidu tako na blizu ali na daleč oz. povečano naprezanje oči, priporočamo obisk specialista.

Zaščita pred modro svetlobo:
Dolgotrajna izpostavljenost modri svetlobi lahko povzroči številne že omenjene težave, vključno z naprezanjem oči, utrujenostjo, zamegljenim vidom ter glavoboli in celo pretirano budnostjo, ki dolgoročno vodi do težav s spanjem. Zaščitni premaz pred modro svetlobo filtrira škodljive žarke modre svetlobe, ki se običajno oddajajo iz digitalnih zaslonov. Več o modri svetlobi in razmisleku za nakup računalniških očal preberite v članku “Ali morda potrebujete očala za računalnik?“.

Na kratko prednosti uporabe računalniških očal:

 • zasnovana posebej za uporabo pri delu na srednje (računalniške) razdalje,
 • dodani premazi leč zmanjšajo nezaželene ter nevarne odseve in bleščanje zaslonov,
 • dodana zaščita pred modro svetlobo zmanjša izpostavljenost modri svetlobi zaslonov, ki povzroča obremenitev oči in celo težave s spanjem,
 • lahko pomaga izboljšati vašo osredotočenost in produktivnost, saj so oči manj utrujene.

Očala za računalnik prednosti

Kljub zgoraj opisanim možnostim za zaščito vaših oči, še vedno velja staro in že znano pravilo 20/20/20. Torej, po vsakih 20 minutah opravil na bližnji do srednji razdalji vsaj 20 sekund glejte v predmet, ki je oddaljen vsaj 20 metrov od vas. Hkrati je to odličen čas, da zraven še malce pretegnete svoje telo in se tako navdate z novo energijo. Ste poznali to pravilo?

Recept za računalniška očala

Pred nakupom kakršnihkoli novih očal je dobro pregledati svoje oči. Povejte svojemu očesnemu zdravniku, da bi želeli recept za računalniška očala. Izmerite tudi razdaljo od oči do zaslona računalnika, saj bo to pomagalo določiti najbolj natančen recept za vaša računalniška očala.
Tudi pri navadnih očalih lahko nove leče vedno naročite z dodanimi funkcijami tudi za računalniško uporabo, zato ne odlašajte in nas pokličite (Brežice na 070 660 660/Novo mesto na 070 660 670) ali nam pišite (Brežice na brezice@glasmaher.com/Novo mesto na novomesto@glasmaher.com) za svetovanje. Za hitro obravnavo in pregled se prijavite preko obrazca okulistični pregledi.