Meni
0

V košarici ni izdelkov.

16. maja, 2022

Polarizirana sončna očala

Polarizirana sončna očala so znana po svoji sposobnosti blokiranja bleščanja, ki se odbija od določenih površin. Zaradi tega so predvsem zelo priljubljena med ljudmi, ki preživijo veliko časa na prostem, na cesti ali na vodi in so odlična izbira pri večini dnevnih aktivnosti.

Polarizirana sončna očala so namenjena širokemu spektru ljudi, torej vsem, ki jih moti bleščanje na prostem ali so na svetlobo nekoliko bolj občutljivi. Prav tako so lahko v veliko pomoč pri vožnji, saj zmanjšajo bleščanje, ki se odbija od avtomobilov in svetlih pločnikov.

Kaj pomeni »polarizirano«?

Ko je leča polarizirana, ima vgrajen filter, ki blokira bleščečo odbito svetlobo. Ta intenzivna svetloba je znana kot bleščanje. Ko je bleščanje zmanjšano, se vaše oči počutijo bolj udobno, okolico pa vidite veliko bolj jasno. Polarizirane leče vsebujejo kemično prevleko, ki omogoča prehod le navpičnim svetlobnim valovom. Tako blokira vodoravno svetlobo, da se bleščanje zmanjša.

Sončna svetloba je razpršena v vse smeri. Ko udari v ravne površine, se odbita svetloba po navadi polarizira, kar pomeni, da odbiti žarki potujejo v bolj enakomerni (običajno vodoravni) smeri. To ustvarja motečo, včasih celo nevarno intenzivnost svetlobe, ki lahko zmanjša vidljivost.

Kako delujejo polarizirana sončna očala?

Na voljo so v različnih barvah. Njihov odtenek je odvisen od uporabljenega materiala. Najbolj pogoste barve so rjava, siva, prav tako pa so popularne zelene in rumene leče. Načeloma pa velja, da imajo temnejše barve močnejši učinek.

Polarizirane leče blokirajo vodoravne svetlobne valove. Skozi filter v leči se prebijejo samo navpični valovi, to pa zmanjša bleščanje. Ko sončna svetloba udari na površino pod določenim kotom, se pod enakim kotom odbije nazaj. Na primer, če svetloba udari v ravno, vodoravno površino kot je cesta, se odbije pod vodoravnim kotom. Tudi večina površin, ki povzročajo bleščanje, odbija svetlobne valove vodoravno.

Polarizirana sončna očala

Polarizirane in nepolarizirane leče

Polarizirana sončna očala ponujajo kar nekaj prednosti, ko gre za boj proti močni sončni svetlobi:

  • odlično zmanjšajo bleščanje in odseve,
  • izboljšajo vidljivost med vožnjo,
  • izostrijo kontrast med svetlobo in temo,
  • naredijo videz predmetov jasnejši,
  • bolj živahne barve in kontrast zunanje pokrajine,
  • zmanjšajo obremenitev oči,
  • povečajo vaše vizualno udobje.

Ljudje, ki preživijo veliko časa dnevno za volanom, s polariziranimi očali navadno občutijo večje udobje in vidljivost. To pripomore k bolj varni in samozavestni vožnji. Težava pri tem pa se lahko pojavi pri gledanju na digitalne zaslone instrumentnih plošč, ki lahko nekoliko zameglijo vid. Prav tako takšne leče blokirajo tudi nekaj svetlobe, zato se jih ne sme uporabljati ponoči.

Nekateri ljudje se pri gledanju skozi polarizirane leče počutijo omotični, dezorientirani ali pa jim je vse videti 3D. V takih primerih okulisti po navadi svetujejo le zatemnjene leče.

Polarizirane leče izboljšajo udobje in vidljivost, vendar lahko še vedno naletite na okoliščine, ko uporaba teh ni najboljša ideja.

Med smuko denimo, želite videti odsev in svetlo bleščanje, ki se odbija od ledenih zaplat, da se jim lahko izognete. Kot že omenjeno, lahko polarizirane leče zmanjšajo tudi vidnost slik na določenih digitalnih zaslonih kot so mobilni telefoni in tablice, računalniki, bankomati … Načeloma sicer očala s polariziranimi lečami še vedno vsebujejo več prednosti kot slabosti, a je vseeno dobro pretehtati vaš način uporabe le teh.

Ostali dejavniki, ki jih je dobro upoštevati pred nakupom

Vsem že dobro poznane progresivne leče lahko vključujejo polarizacijo. Polarizirana sončna očala s fotokromatskimi lečami so še posebej priročna za tiste, ki nosijo očala ter preživijo veliko časa na soncu.

Če želite povečati udobje in učinkovitost svojih sončnih očal, se s svojim okulistom posvetujte tudi o dodajanju antirefleksnega premaza na vsako lečo. Ta premaz namreč zmanjša moteče odseve zadnje strani vaših leč.

Ne pozabite, da vsa polarizirana sončna očala ne nudijo popolne zaščite pred UV žarki. Zato vedno preverite ali vaša sončna očala, polarizirana ali ne, blokirajo 100 % UV žarkov, vključno z UVA in UVB žarki.

Polarizirana sončna očala

Kako vem, če so leče na mojih sončnih očalih polarizirane?

Prinesite svoja sončna očala k okulistu, kjer za primerjavo vzemite par polariziranih sončnih očal. Lečo svojih sončnih očal postavite pravokotno na lečo izbranih sončnih očal pri okulistu. Če kombinirane leče postanejo temne ali skoraj črne, so vaša sončna očala polarizirana.

Če želite izvedeti še več lastnosti ali se želite prepričati pred nakupom polariziranih sončnih očal, vabljeni v naši poslovalnici Glasmaher v Novem mestu in Brežicah ali nas pokličite na tel. številko 070 660 670.

< Prejšnja vsebina

Očala za računalnik