Meni
0

V košarici ni izdelkov.

17. februarja, 2020

7 najpogostejših mitov o vidu, ki ne držijo

Ste že slišali kdaj, da se lahko oči ob rednem nošenju očal “razvadijo”? Ali pa, da se boste z očesnimi vajami znebili dioptrije? Spoznajte, kaj se skriva za sedmimi izbranimi trditvami o vidu.

Stari pregovori, klišeji ali pa že nekajkrat prežvečeni nasveti nam včasih vodijo misel, v ta koš pa spadajo tudi različne trditve o vidu, ki ležijo na majavih tleh. Zbrali smo sedem najpogostejših mitov o očalih in zdravju oči ter jih ovrgli. Preverite, če je med njimi tudi kakšen, ki ste mu doslej verjeli.

#1 Preizkušanje očal z napačno dioptrijo lahko škodi očem

Najbrž ste si kdaj nadeli prijateljeva očala le zato, da ste videli, ali vam pristajajo, nato pa jih zaradi tega urbanega mita po hitrem postopku sneli. Naj vas potolažimo – oči se vam ob gledanju skozi premočne ali prešibke leče ne bodo poškodovale, bodo se pa morda malce bolj naprezale, kar vam lahko povzroči neprijeten, omotičen občutek ali glavobol. Brez skrbi, ta bo izginil kmalu po tem, ko boste očala sneli.

#2 Z očesnimi vajami lahko izboljšajte svoj vid

Žal ne gre tako zlahka. Kakovost vašega vida je namreč odvisna od širokega nabora faktorjev, na katere pa treningi očesnih mišic žal ne morejo vplivati. Je pa res, da lahko z nekaj preprostimi vajami začasno sprostite in spočijete oči. V sorodnem članku odkrijte 6 vaj, ki jih lahko izvajate kjer koli in kadar koli – tudi za delovno mizo.

#3 Če prekrižate oči, bodo takšne ostale

Mit škiljenja, s katerim običajno strašijo otroke, ne drži! Vaše očesne mišice vam omogočajo premikanje oči v različne smeri, ne da bi se pri tem kakorkoli “zataknile”. Tudi če pogledate navzgor, navzdol, levo ali desno, to še ne pomeni, da bodo oči ostale v tem položaju.

#4 Barvno slepi ljudje vidijo črno-belo sliko

Ne – svet barvno slepih ljudi ne izgleda kot v nemih filmih, le v izjemno redkih primerih je tako. Pravzaprav jih večina vidi določen spekter barv, težava pa se običajno pojavi pri razločevanju med rdečo in zeleno barvo.

#5 Oči se lahko ob nošenju očal “razvadijo”

Ne drži – redna uporaba korekcijskih očal ne bo poslabšala vašega vida. Če se črke med branjem vaše najljubše knjige (ali pa morda tiste na prometnem znaku) zdijo zamegljene, vam nošenje očal ali kontaktnih leč skorajda ne uide. Z njimi bo vaš vid udobnejši, čistejši, oči pa se ne bodo naprezale.

#6 Korenček na dan odžene okulista stran

Verjetno ste v mladosti večkrat slišali, da morate za bister vid pridno jesti korenje. Čeprav lahko prehrana, polna omega-3 maščobnih kislin, luteina, cinka ter vitaminov, pomaga zavirati nekatere očesne bolezni, pa na kratkovidnost ali daljnovidnost žal nima vpliva.

#7 Očala vam ne pristojijo

Kdor si je izmislil to parolo, se ne bi mogel bolj motiti! Prav vsak lahko namreč najde očala, ki mu oplemenitijo videz in poudarijo željene obrazne poteze. Okvirji so dandanes izjemno raznoliki tako po barvah kot tudi oblikah, zato se lahko prilagodijo mnogim slogom življenja in oblačenja. Za navdih pokukajte v našo spletno trgovino, ali pa se oglasite v eni izmed poslovalnic v Brežicah ali Novem mestu, kjer vam lahko izkušeni svetovalci pomagajo pri izbiri.

Tako, razbili smo sedem najpogostejših mitov o vidu. Naslednjič, ko vam bo nekdo svetoval, da dioptrijska očala raje zamenjajte za korenje in očesno vadbo, jih lahko prijazno podučite o dejstvih, s katerimi ste zdaj dodobra opremljeni. Pa ste opremljeni tudi s pravo dioptrijo, ki vam omogoča bister vid? Prepričajte se na specialističnem okulističnem pregledu.