Meni
0

V košarici ni izdelkov.

18. februarja, 2020

Na kaj morate biti pozorni, ko kupujete otroška očala?

Spoznali ste, da vaš otrok potrebuje očala. Morda je sam potarnal, da se črke na šolski tabli vedno zdijo zabrisane, ali pa ste že večkrat opazili, da se ob gledanju televizije pomika vse bližje, mežika in se nezavedno pači, da zbistri sliko na zaslonu. Ko to prepoznate, ga čim prej naročite na okulistični pregled. Tudi če očala že ima, je dobro pregled zaradi hitrega spreminjanja dioptrije opraviti vsake dve leti, vsekakor pa pred nakupom novih očal. Po pregledu pri specialistu oftalmologu prejmete naročilnico za očala. Ker so na naročilnici zapisani vsi podatki o otrokovi dioptriji, imajo tako zaposleni v optiki vse informacije, na podlagi katerih vam lahko svetujejo pri nadaljnji izbiri – tako okvirja kot tudi najprimernejših leč.

Kako izbrati okvir?

Izjemno pomembno je, da otroku pustite čim bolj proste roke pri izbiri okvirja, saj jih bo navsezadnje nosil sam. Pri tem ga seveda vodi izkušen svetovalec iz optike; najprej naredi izbor očal, ki je primeren za njegovo starost. Pokaže mu modele, ki najbolje pristajajo njegovi obliki obraza in so prilagojeni njegovim potrebam, nato pa si sam izbere tistega, ki je pravi zanj.

Otroški okvirji so narejeni iz plastike ali iz kovine, pogosto pa so primerni za oba spola. V preteklosti so se plastični okvirji mnogokrat izkazali za boljšo izbiro, saj so bili bolj vzdržljivi, manjkrat so se zlomili ali zvili, bili so lažji in praviloma cenejši. Dandanes pa proizvajalci izdelujejo tudi kovinska očala, ki so po mnogih lastnostih podobna plastičnim, zatorej so vredna razmisleka. Če je vaš otrok občutljiv na določene materiale (na primer na kovine), izberite očala iz hipoalergenih materialov – svetovalci v optiki vam bodo zagotovo znali pokazati prava.

Ker so otroci včasih malce nepazljivi pri ravnanju z očali, vam svetujemo, da izberete takšna z vzmetnim tečajem ročice, saj bodo preprečila marsikatero poškodbo ali zlom. Ročice, ki so zavite za ušesi, so še posebej primerne za mlajše otroke, saj preprečujejo, da bi očala zdrsela z nosu. Pri tem pa jim lahko pomagajo tudi silikonski mostički (običajno pritrjeni na kovinske okvirje), ki se individualno prilagodijo otroškemu nosku.

Kako izbrati prave leče in premaze?

Večina otroških očalnih leč je narejena iz polikarbonata. Gre za odporen in vzdržljiv material, ki ga sicer uporabljajo tudi pri izdelavi varnostnih očal, zato ste lahko prepričani, da vas in vašega otroka ne bo pustil na cedilu. Ponuja tudi zaščito pred UV žarki, kar je še toliko bolj pomembno za zdravje mladih oči. Čeprav pa so leče iz polikarbonata bolj odporne kot plastične, pa je vseeno priporočljivo, da se pri otroških očalih nanje nanese poseben premaz, ki jih zaščiti proti praskam. V vsakem primeru pa se pri nakupu otroških očal izogibajte steklenim lečam; te so sicer odporne proti praskam, a so hkrati težje in se lahko hitro zlomijo ali zdrobijo.

Razmislite tudi o fotokromnih lečah – te se samodejno zatemnijo, ko otrok stopi na sončno svetlobo, posvetlijo (oziroma postanejo zopet brezbarvna) v temnih prostorih in tako delujejo kot 2 v enem (tako sončna kot tudi korekcijska očala). Vsekakor se pri izbiri posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo na podlagi vaših oziroma otrokovih potreb in želja izdelali pravo naročilnico po meri. Po približno tednu dni bodo očala nared.

Kaj pa potem, ko stopimo iz optike?

Ko prejmete izdelana očala iz optike, ob njem pogosto pride še iskren otroški nasmešek, ker je vid končno bister! Pa tudi skrb, pazljivo čiščenje in vzdrževanje, saj so očala stvar, ki je ne kupite ravno vsak dan. Ker gre običajno za pravi finančni zalogaj, morate svojega otroka naučiti skrbeti zanje in jim priučiti občutek odgovornosti.

Najprej jim pokažite, kako očala pravilno nadeti in sneti. Brez pretiranega zvijanja ročk in brez dotikanja leč, da se ne umažejo ali poškodujejo. Ob nakupu očal prejmete zraven tudi etui in krpico iz mikrovlaken, ki naj služita kot zvesta prijatelja. Naučite jih pravilno očistiti očala (navodila najdete v sorodnem zapisu na našem blogu) s krpico, vsake toliko pa mu jih pomagajte očistiti še pod toplo vodo z malce nežnega detergenta ali mila za roke, da se znebite morebitnih prašnih delcev ali mastnih madežev. Ko očala niso na nosu, jih naj otrok odloži na ravno, trdno površino, še bolje pa kar v trd etui.

Če vseeno pride do kakšne manjše nesreče kljub pazljivem ravnanju, pa očala prinesite v našo optiko. Naši strokovnjaki se bodo potrudili, da jih v najkrajšem možnem času popravijo in jih povrnejo v prvotno stanje, tako pa bo vid vašega otroka zopet na mestu.