Meni
0

V košarici ni izdelkov.

11. decembra, 2019

Preproste navade za ohranjanje zdravja oči

Ali veste, kakšna je povezava med umivanjem rok in zdravjem oči? Odkrijte vsakodnevne navade, ki pripomorejo k boljšemu vidu.

So tudi vam v otroštvu babice govorile, da morate jesti korenje za boljši vid? Pa še kako prav so imele! To, kar jeste in kakšne so vaše navade v vsakodnevnem življenju, lahko močno vpliva na zdravje vaših oči. Katere so tiste, ki vam škodijo in tiste, ki pripomorejo k dobremu vidu? Preverite v naslednjih nekaj postavkah.

Umivajte roke

Saj vemo – umivanje rok naj bi bilo samoumevno, ampak ali je res? Mnoge z vidom povezane bolezni se širijo z dotikom neumitih rok, virusna in bakterijska obolenja pa lahko povzročijo dolgotrajno škodo. Oči si raje ne manite ali dotikajte, če si niste prej temeljito umili rok.

Jejte zdravo hrano

Zdravje oči se prične na krožniku. Hranljive sestavine, kot so omega-3 maščobne kisline, lutein, cink ter vitamini A, C in E lahko pripomoreta pri odganjanju starostnih bolezni oči. Kje jih lahko najdete?

  • V ribah, ki so bogate z omego 3, npr. losos in tuna;
  • zelenolistnata zelenjava kot npr. špinača in listnati ohrovt;
  • jajca, oreščki, fižol in drugi nemesni izvori beljakovin;
  • citrusi in korenje za različne vire vitaminov ter
  • polnozrnate kaše kot sta ječmen in kvinoja.

Prenehajte s kajenjem

Kajenje povzroča višje tveganje za nastanek katarakt in škodi optičnemu živcu, hkrati pa so ga strokovnjaki povezali še z mnogimi drugimi težavami z vidom. Morda tega sploh ne občutite, a vsakič, ko prižgete cigareto, njen dim iritira in izsušuje vaše oči, kar lahko privede do dolgotrajnih posledic. Tudi zaradi zdravja oči torej poskusite prenehati – večkrat, kot boste poskusili, bolj je verjetno, da vam na koncu uspe!

Nosite sončna očala

Kakovostna sončna očala ščitijo pred vetrom, prašnimi delci, omogočajo udobnejši vid brez bleščanja in, kar je najbrž najpomembneje, delujejo kot ščit pred UV žarki, ki škodujejo vašim očem. Pravilna zaščita v sončnih dneh lahko močno pripomore k zdravju vaših oči, pa še tako dobro izgleda!

Pazite na pravilno uporabo kontaktnih leč

Kontaktne leče so lahko nadvse uporabna in priročna alternativa korekcije vida, a hkrati potrebujejo malce več pazljivosti pri uporabi. Namreč, ob pomanjkanju higiene pri vzdrževanju ali pa vstavljanju leč lahko hitro pride do bakterijskega ali virusnega vnetja oči, ki je lahko zelo neprijetno, pa tudi dolgoročno škodljivo. Umivanje rok pred vstavljanjem in odstranitvijo, temeljito čiščenje posodice in redna menjava leč je le nekaj izmed nujnih zavez, ki se jih moramo držati, ko se odločimo za uporabo kontaktnih leč. O tem, kako preiti nanje in kako pravilno skrbeti zanje, si preberite v zapisu z naslovom 4 koraki do kontaktnih leč.

Uporabljajte zaščitno opremo pri delu

Če doma ali v službi pogosto opravljate dela z različnimi stroji in orodji, se lahko zgodi, da vam čez čas uporaba brez ustrezne zaščite postane samoumevna: “Saj se do sedaj še nič ni zgodilo”. A le enkrat je lahko dovolj. Leteči košček opilka lahko hitro pristane v vašem očesu in ga poškoduje, tudi nepopravljivo. Med delom z orodji torej nujno uporabljajte zaščitna očala – lahko tudi z UVA ali UVB zaščito.

Zaščititi pa se ne gre le pred letečimi delci – če veliko časa preživite pred ekrani, lahko to škoduje vašim očem. Čeprav modri svetlobi, ki prihaja z zaslonov, včasih zaradi narave dela pač ne morete ubežati, pa vam svetujemo, da se vseeno ustrezno zaščitite. V sorodnem članku preberite, kako lahko računalniška očala olajšajo vaše delo in zmanjšajo stres oči, ki ga povzroča modra svetloba.

Redno obiskujte okulista

Priporočljivo je, da se na okulistični pregled naročite približno na vsaki dve leti, če pa spremembe v vidu opazite že prej, pa to storite v čim krajšem času. Redni pregledi bodo namreč zagotovili, da vaš specialist oftalmolog spremlja vaš vid na daljše obdobje in lahko hitro prepozna morebitne težave, hkrati pa jih lažje potem tudi odpravi. V sorodnem članku preberite, kako do pregleda (in celo očal) popolnoma brezplačno – preko zdravniške naročilnice. Pri nas se lahko na pregled brez čakalne vrste naročite v eni izmed naših poslovalnic v Brežicah ali Novem mestu.

Imate le en par oči – ohranjajte jih zdrave z nekaj navadami, ki jih postopoma, a vztrajno vključujte v svoje življenje.