Meni
0

V košarici ni izdelkov.

8. oktobra, 2019

Zakaj očala s pošte niso najboljša izbira?

Ali kdaj nenadoma opazite, da knjigo med branjem držite z iztegnjenimi rokami? Morda je čas, da si priskrbite očala – a bodite pozorni, kakšna izberete.

Dandanes jih najdete prav na vsakem koraku – v drogerijah, na pošti, v papirnicah in bolje založenih trgovinah z živili. Najrazličnejših barv in oblik, mnogoterih oznak in z eno skupno točko – izjemno nizko ceno. Govorimo seveda o očalih za branje. Preberite si, v čem se razlikujejo od očal, ki jih kupite v optiki, in zakaj najcenejša izbira ni vedno najugodnejša.

Vse po istem kopitu

Očala za pičlih nekaj evrov so poceni predvsem zato, ker niso prilagojena po meri. Okvirji so na voljo le v eni velikosti tako za širše kot ožje obraze, običajno so plastični, zato se nosnikov ne da prilagoditi. Vse to pomeni, da se takšna očala najverjetneje ne bodo popolnoma prilagodila vašemu obrazu. Lahko se zgodi, da vam bodo drsela z nosu, ali pa pritiskala na sence ali zadaj za uhlji, zaradi česar bo nošenje neudobno, morda pa celo boleče. Očala, ki jih v optiki izberete s pomočjo svetovalca, se vam popolnoma prilegajo obrazu, po potrebi pa se lahko še prilagodijo (na primer z ukrivljanjem ročk za ušesi).

Dioptrija na palec

Mnogo bolj zaskrbljujoče dejstvo kot le neudobno nošenje je to, da uporabniki pogosto ne izberejo pravilne dioptrije zase. Ker se jim zaradi manjše okvare vida ne zdi smiselno obiskati okulista, začasno rešitev poiščejo v očalih iz drogerije. Na njih najdejo številke “moči” korekcije vida: +1.50, +2.25, +3.00 … in izberejo tista, za katera ocenijo, da jim najbolje popravijo sliko. Tu pa hitro pride do napake – namreč, večina ljudi potrebuje drugačno dioptrijo za vsako oko, zato je zelo verjetno, da bodo na eno oko videli dobro, na drugo pa slabše, kar seveda ni optimalno in celo škodljivo. Glavoboli, solzenje oči in utrujenost so znak, da vam dioptrija ne ustreza, zato je takrat priporočljiv obisk specialista oftalmologa.

Neprilagojenost različnim razdaljam med očmi

Eden ključnih delov okulističnega pregleda poleg izbire pravilne dioptrije je merjenje zenične razdalje. Ko naročite nova očala, so leče prilagojene tako, da se središče leče uskladi z vašo zenico, kar pomeni, da usmeri svetlobo v pravilno smer in vam tako omogoča boljši vid. Pri očalih “s pošte” je središče leče vedno enako, kar pomeni, da morda kljub pravilni dioptriji morda vaš vid ne bo popoln.

Manj je več

Očala, ki jih kupite v optiki, so narejena iz kakovostnih materialov. Tako plastični kot kovinski deli so fleksibilni in se ob morebitem padcu ali stisku ne zlomijo zlahka, kar pa je pogostejši pojav pri cenejših očalih. Ker so takšna očala ugodna, običajno ljudje ne skrbijo zanje, jih pogosteje izgubijo ali zlomijo, saj lahko le z obiskom drogerije kupijo nove. Tu pa se pojavi tudi trajnostno vprašanje – v svetu, ki si prizadeva zmanjševati količino odpadkov, so kakovostna, vzdržljiva očala bolj ekološka izbira kot tista za le nekajkratno uporabo.

Začasna rešitev namesto pregleda

Kot smo že omenili, so očala “s pošte” pogosto tista prva rešitev, ko nekdo ugotovi, da njegov bližnji vid ni več tako oster, kot bi moral biti. Po nekaj mesecih, letih uporabe se mu zazdi, da se je vid še poslabšal, zato kupi očala z močnejšo dioptrijo. To pa mu lahko škoduje – namreč, njegov vid se lahko poslabša zaradi različnih faktorjev (tudi bolezenskih), zato vam ob takšnem pojavu močno priporočamo obisk okulista. Ko govorimo o zdravju, ni vredno tvegati – že hiter pregled vas lahko odreši skrbi.

Če jih štejete več kot 40, lahko očala za branje hitro postanejo nuja. Na najrazličnejših prodajnih mestih so lahko takšna očala izjemno ugodna, zato jih lahko kupite več – v barvitih odtenkih in zanimivih oblikah, da vam poleg zagotavljanja boljšega vida služijo še kot modni dodatek. Takšna očala so hitra in poceni rešitev, a se splača investirati malce več, si privoščiti specialistični okulistični pregled, ki je pri nas brezplačen in korekcijska očala, ki so popolnoma prilagojena vašim potrebam in željam. Vabimo vas, da si različne okvirje ogledate v naši spletni trgovini ali pa obiščite eno izmed poslovalnic v Brežicah ali Novem mestu. Z jasnim pogledom na svet bo ta lepši.

< Prejšnja vsebina

Kako pravilno očistiti očala?

Naslednja vsebina >

Make-up triki za “očalarke”